içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Miras Kalan Apartmana Humus

Soru: Büyük babamdan babama bir ev kaldı. Bu ev onarıldı ve ardından iki kat daha ona eklendi. Babamın hayatı döneminde kendisinin evlatları tarafından bu binaya dört daire daha eklendi. Babamın belirttiğine göre bu arsanın humusu verilmiş idi ve bu miras sayılmaktadır. Hal böyleyken sahipleri eğer başka bir daireye sahipse bu dairelerin her birine humus düşer mi?

Miras Kalan Apartmana Humus

Cevap:

Dikkatinizi aşağıdaki fetvalara çekiyoruz:

Ayetullah Uzma Hamanei:

Eğer inşa edilmiş daireleriı kendi iskânları yapmışlar ve orda oturuyorlarsa bunun humusu yoktur. Ama örneğin kiraya vermek için inşa etmişlerse ve humusa düşen parayla onu inşa etmişlerse, inşa için kullanılan paranın humusunu ödemek gerekir. Eğer satmak veya satarak ticaret yapmak için yapılmışsa humus yılı başında dairelerin humusu verilmesi gerekir.

Ayetullah Uzma Sistani:

Evet, ihtiyaçlarından fazla olursa veya ticaret kastıyla onu yapmışlarsa humusu vardır.

Ayetullah Uzma Mekarim Şirazi:

Evet, onların değerinin artmasına humus düşer.

Ayetullah Mehdi Hadevi Tahrani:

1. Eğer bir mal miras olarak kalırsa ona humus düşmez. Elbette ihtiyat gereği varis mirası bırakan şahsın söz konusu malın humusunu özel olarak vermediğini biliyorsa, onun humusunu ödemelidir.

2. Eğer söz konusu daireler mirasın bir parçası ise onun hükmü önceki madde beyan edildi. Eğer bu daireler veya apartmanın bir kısmı miras değilse yıllık masraflara ek olduğundan onun humusu farzdır.

Tarih: 16-10-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum