Namazın Bireysel ve Toplumsal Faydası
Bismillahirrahmanirrahim
Soru: Namaz kılmanın, bireysel ve toplumsal olarak ne faydası vardır?
Cevap: Aziz kardeşim, bu konu da geniş bir açıklama gerektirmekle birlikte şimdilik kısa bir açıklamayla yetiniyoruz. Namaz her şeyden önce Allah-u Teâlâ'ya kulluk ve ibadet eylemidir. Hakk'a şükür ve teslimiyetin, O'na karşı zillet, hiçlik ve huşuyu ifade etmenin vesilesidir. Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle en büyük zikirdir. Yani Hak Teâlâ'yı anma ve unutmamanın en büyük vesilesidir.
Yine Kur'an'ın ifadesiyle insanı fehşa ve münkerden (kötü ve çirkin söylem veya eylemlerden) alıkor. İnsanı kibir ve büyüklenmeden uzaklaştırır. Tabi bütün bunlar, bu büyük ibadetin hakkıyla yapıldığı ve gereken şartları taşıdığı takdirde bahsedilen sonuçlar elde edilebilir. Yoksa zahirde adı namaz olan, ama gerçekte namazın mana ve ruhundan uzak bir eğilip kalkmanın manevi açıdan insanı ilerletmeyeceği ve belki de sadece bir teklifi insanın boynundan kaldıracağı açıktır.
Eğer hasta bir insan, hastalığıyla ilgili en uzman doktordan dahi reçeteyi alır ama ona amel etmez veya doktorun verdiği şekilde uygulamazsa, burada doktorun veya reçetenin bir suçu yoktur, aziz kardeşim. Bütün suç hastanın kendisine aittir. Kaldı ki ümmet olarak hangi konuda aziz İslam'ın dediklerine hakkıyla uyduk ki namaz da ikincisi olsun.
Tabi şunu da eklememiz lazımdır ki ne kadar da şartlarına tam uygun bir namaz olmasa dahi, namaz kılan bir kimse veya toplumla, kılmayanlar arasında fesat ve bozulmalar açısından kıyaslanmayacak kadar fark vardır. Elbette ki namaz gerçek şartlarına ve ruhuna ne kadar uygun eda edilirse, insan ve toplum üzerindeki etkisi de o kadar fazla olur.
Tarih: 16-02-2021